Jaski Art Gallery
Deel deze pagina

Eerste Nederlandse tentoonstelling met grafisch werk van Mark Ryden

Jaski Gallery organiseerde van zaterdag 2 juni tot en met zondag 17 juni de tentoonstelling ‘Prints’ met grafische werken van de befaamde Amerikaanse kunstenaar Mark Ryden.

Mark Ryden ontving in 1987 een BFA van Art Center College of Design in Pasadena. Zijn werk trok al aandacht in de jaren negentig, toen hij een nieuw soort schilderkunst introduceerde: ‘Pop Surrealisme’, met een hele reeks volgers in zijn kielzog. Door het mixen van thema’s uit de popcultuur met technieken die doen herinneren aan die van de oude meesters, heeft hij een unieke stijl gecreëerd die de traditionele grenzen tussen hoge en lage kunst doet vervagen.

Zijn schilderijen zijn tentoongesteld in musea en galerieën over de hele wereld, waaronder het retrospectieve overzicht ‘Cámara de las maravillas’ in het Centro de Arte Contemporáneo van Málaga, net als daarvoor de eveneens show ‘Wondertoonel’ in het Frye Museum of Art in Seattle en Pasadena Museum of California Art.

Ryden kreeg onlangs de opdracht om het set- en kostuumontwerp te ontwerpen voor een nieuwe productie van Whipped Cream, die door het American Ballet Theatre is gemaakt met choreografie van Alexei Ratmansky. Whipped Cream is gebaseerd op Schlagobers, een ballet op muziek van Richard Strauss, dat voor het eerst werd opgevoerd in de Weense Staatsopera in 1924.