Jaski Art Gallery

Bram Bogart
(Delft, 1921 - Sint Truiden, 2012)

Deel deze pagina
Bram Bogart

De werken van Bram Bogart hebben een monumentaal karakter. Mede op grond van zijn revolutionaire materiaalbehandeling en innovatieve techniek rekenen kunsthistorici Bogart tot een van de belangrijke representanten van de zogenaamde materieschilderkunst.

Deze tot Belg genaturaliseerde Nederlandse beeldhouwer, keramist, schilder en graficus werd op 12 juli 1921 in Delft geboren onder de naam Abraham van den Bogaert en volgde enige tijd een opleiding aan de Academie. Als jonge, figuratieve schilder maakte hij een expressionistische periode door, vooral geïnspireerd door Permeke en Van Gogh. Later ging hij zich Bram Bogart noemen en verbleef hij afwisselend in Nederland, Italië en Frankrijk.

Zijn werk werd steeds abstracter. Reeds in de jaren vijftig behoorde hij tot de meestvooruitstrevende kunstenaars van de Informele Groep. In Parijs woonde hij enige tijd in de Rue Santeuil, in hetzelfde pand als Appel en Corneille. Maar hij weigerde zich bij CoBrA aan te sluiten. Deze beweging hechtte volgens de solist Bogart te veel aan toeval en impulsiviteit.

Na experimenten met eenvoudige geometrische motieven (cirkels en kruizen) en met Japanse kalligrafie volgde in de jaren zestig – hij woonde toen in Brussel – de grote ommekeer toen hij een cementachtige specie als materiaal ging gebruiken, samengesteld uit onder andere lijn- en standolie, kleurstoffen en specie. Bram Bogart ging puur abstract-expresionistisch werken en verwierf met zijn doeken, waarop hij zijn pasta in dikke, ruwe lagen aanbracht, overal in de wereld veel aanzien.

Tot kort voor zijn dood maakte Bram Bogart, die in 1969 Belgisch staatsburger werd, veel multiples: werken op speciaal papier in een oplage.