Jaski Art Gallery
Deel deze pagina

Nederlands debuut Connor Brothers met ‘Beautiful Untrue Things’

Van zaterdag 10 november tot en met zondag 25 november 2018 organiseerden wij de expositie ‘Beautiful Untrue Things’ met werken van de fameuze The Connor Brothers.

Dit Britse kunstenaarsduo, dat al in steden als New York, Sydney, Dubai, Londen, Hong Kong en Berlijn exposeerde, debuteerde daarmee in Nederland. Er werd zowel origineel als grafisch werk getoond.

The Connor Brothers is het pseudoniem waaronder de Britse kunstenaars Mike Snelle (1976) en James Golding (1974) werken. Ze ontmoetten elkaar tijdens hun studie in Cambridge en omarmden later de collagetechniek, omdat de gelaagde, gefragmenteerde vorm hen voor hun gevoel beter in staat stelt om de betekenis van vintage romans en oude meesterschilderijen weer te geven.

Oorspronkelijk presenteerden The Connor Brothers zich als de Amerikaanse tweeling Franklin en Brendan Connor, opgevoed in een pseudo-christelijke sekte bekend als The Family, wiens leider, David Berg, een fanatieke, perverse vorm van christendom predikte. Ze verklaarden dat ze op 16-jarige leeftijd naar New York waren ontsnapt, waar ze een methode ontwikkelden om de buitenwereld te begrijpen, waarin ze elk hun omgeving zouden verkennen en hun ontdekkingen met elkaar zouden delen via hun notitieblokken en schetsblokjes.

In 2014 werden hun echte identiteit en werkplek – hoe Brits: een studio in een omgebouwde pub naast een gokwinkel, in een door verkeer verstikte straat in Hackney, Oost-Londen – gepubliceerd in een artikel in het weekendmagazine van de Britse krant The Daily Telegraph. Hun speelse hoaxes trekken veel aandacht. Met The Hanbury Collection creëerden ze bijvoorbeeld een fictief museum, waar waarheid en fictie dusdanig samensmolten dat het onmogelijk werd om uit te maken welke tentoonstellingen echt waren en welke niet. Deze obsessie met waarheid en fictie is zichtbaar in hun werk en is vooral relevant in het huidige klimaat van nepnieuws.

Mike Snelle en James Golding staan ook bekend om hun activistische werk. Zij behoren tot de meest prominente artistieke stemmen die commentaar op de vluchtelingencrisis leveren. Het duo werkte een aantal jaren in het vluchtelingenkamp The Jungle in Calais om schuilplaatsen te bouwen en voerde een internationale reclamecampagne uit om het lot van ontheemden te benadrukken. Ze voelen zich nauw verbonden met de Russische activistische groep Pussy Riot.