Jaski Art Gallery
Deel deze pagina

Nieuwe show Martijn Hesseling bij Jaski Gallery: ‘NYT & Tabloids’

‘Tabloid VIII’ – Martijn Hesseling

Bij Jaski Gallery staan dit najaar twee nieuwe exposities op het programma: ‘NYT & Tabloids’ van Martijn Hesseling (zaterdag 20 oktober t/m zondag 4 november) en ‘Beautiful Untrue Things’ van The Connors Brothers (zaterdag 10 t/m zondag 25 november).

De officiële opening van de eenmansshow van Martijn Hesseling vindt zaterdag 20 oktober van 16.00 tot 19.00 uur plaats. Het is de tweede keer dat hij bij Jaski Gallery exposeert. Zijn fascinerende collages op plexiglas zijn ditmaal, zoals de titel van de expositie al verraadt, vervaardigd met krantenpapier van The New York Times en van tabloids.

Hesseling volgde zijn opleiding aan de AKI Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving te Enschede. Daarna rondde hij een masteropleiding aan de Dutch Art Institute af. Inmiddels woont en werkt hij al enige jaren in Amsterdam. Al tijdens zijn academietijd was hij aan het experimenteren met verschillende materialen en ondergronden. Uiteindelijk resulteerde dit in een eigen techniek, waarbij kranten de plaats van verf hebben ingenomen. De kranten zijn behandeld met lak op transparant plexiglas. Het papier van de kranten wordt doorzichtig door de lak, hierdoor ontstaat de illusie van diepte in een twee-dimensionaal vlak, dat ook in de schilderkunst te vinden is. De kunstwerken bestaan uit reliëf, overlapping en juxtapositie van de kranten, maar er wordt tevens een nieuw beeld opgebouwd. Dit komt door de transparantie van de achtergrond en de dikte van de aangebrachte lagen. Zo krijgen de kranten waarmee de collage is opgebouwd ook de kwaliteit van verf. Vandaar dat het werk, ondanks de afwezigheid van verf en linnen als een voortzetting van de schilderkunst is te zien. De afbeeldingen en teksten uit een krant representeren een ander gevoel van realiteit dan verf. Ze vullen het beeld met onderhuids leven. Van dichtbij gezien krioelen de letters, koppen en beelden door elkaar, soms in harmonie, soms chaotisch en elkaar verdringend, maar uiteindelijk vormen ze samen één beeld.