Jaski Art Gallery
Deel deze pagina

Yoshimasa Tsuchiya terug bij Jaski Gallery met ‘Private Myth’

Qilin – 2018 – 40 x 44 x 17 cm

Voor de tweede maal organiseerde Jaski Gallery een solo-expositie met nieuwe werken van de befaamde Japanse beeldhouwer/houtsnijder Yoshimasa Tsuchiya. De officiële opening van de show, getiteld ‘Private Myth‘, vond zaterdag 12 mei 2018 plaats. Tsuchiya was bij deze opening aanwezig. De expositie kon tot en met zondag 27 mei worden bezocht.

Yoshimasa Tsuchiya studeerde beeldhouwen en houtsnijwerk aan de kunstacademie van Tokio en promoveerde in 2007 tot doctor in de restauratie van beeldhouwwerken. Hij maakt gebruik van de traditionele technieken die eeuwen geleden al werden toegepast bij de vervaardiging van Boeddha-beelden. “Hout is een leven materiaal en daarom zeer geschikt om het leven uit te drukken”, zegt hij.

De in Japan zeer populaire beeldhouwer, in 1977 in Kanagawa geboren, maakt levensgrote, mystieke wezens, die hij vaak vanuit zijn verbeelding en dromen creëert, hoewel hij zich tevens laat inspireren door mythische figuren uit de Japanse folklore. Aan de voltooiing van een sculptuur van Tsuchiya gaat een veelomvattend proces vooraf. Eerst wordt een sjabloon gemaakt, dat op een blok hout wordt gemonteerd. Daarna verwijdert hij met een zaag het overtollige hout, waardoor het werk zijn eerste ruwe vorm krijgt. Na meer houtsnijwerk en beeldhouwen, wordt het sculptuur vervolgens uitentreuren geschuurd om het oppervlak te egaliseren. Het kunstwerk wordt voltooid met het aanbrengen van gipsverf.