Jaski Art Gallery

Carl-Henning Pedersen
(Kopenhagen, 1913 - 2007)

Deel deze pagina
Carl-Henning Pedersen

Carl-Henning Pedersen was autodidact. In 1936 begon hij onder invloed van Egill Jacobsen zijn loopbaan als beeldend kunstenaar. Van 1942 tot 1949 was hij lid van ‘Host’ en maakte hij deel uit van de groep rondom het tijdschrift Helhesten. In 1948 trad Pedersen net als enkele van zijn landgenoten toe tot CoBrA, hoewel hij zich nooit bijzonder met de organisatie en de theorie van deze beweging zou bezighouden. Anders dan Asger Jorn bleef hij bijvoorbeeld altijd in Denemarken wonen.

Pedersen nam wel deel aan de roemruchte CoBrA-tentoonstellingen in Amsterdam (1949) en Luik (1951). Bovendien publiceerde het tijdschrift ‘CoBrA’ werk van hem. Maar verder concentreerde hij zich liever op zijn eigen werk. Met zijn simpele, bijna ornamentale vormen en felle, lichte kleuren maakte hij veel indruk op de andere CoBrA-leden.

In die periode was Carl-Henning Pedersen in de greep van kindertekeningen, volkskunst, primitieve middeleeuwse schilderingen in dorpskerkjes op Jutland en kunst van primitieve volkeren. Veel van zijn collega’s vonden pas na de CoBrA-jaren een eigen stijl. Pedersens naoorlogse schilderijen van vogels en goden in witte en gele kleuren, geschilderd met een stippeltechniek, tonen aan dat hij die toen al bezat.

In 1976 werd in het Deense Herning een museum met werken van Pedersen en dat van zijn vrouw Else Alfelt geopend. Zijn stippeltechniek, waarmee hij ongewone lichteffecten wist te bewerkstelligen, liet hij niet meer los. Ook de fabelwereld met vogels, huizen, bomen, zonnen en goden bleef hem tot zijn dood op 95-jarige leeftijd in 2007 inspireren, al was zijn kleurgebruik gaandeweg wel steeds gedempter geworden.