Jaski Art Gallery

Cole Morgan
(New York, 1950)

Deel deze pagina
Cole Morgan

Cole Morgan zag in 1950 in New York het levenslicht. In 1971 ontving hij zijn Bachelor of Fine Arts Degree van de universiteit van New Mexico in Albuquerque, waarna hij naar Europa verhuisde. Twee jaar lang studeerde hij kunstgeschiedenis en lithografie-technieken aan het Centro d’Arte Graffico in Florence (Italië). In 1973 en 1974 volgde hij lessen aan De Vrije Akademie in Den Haag.

Ofschoon Cole Morgan, die ook nog twee jaar teken- en schilderles les gaf in Ierland, tegenwoordig in België woont, voelt hij zich nauw verbonden met Nederland. Reeds meer dan twintig jaar is hij een zeer succesvol kunstenaar, ook in veel andere Europese landen en in de Verenigde Staten. In 2007, bijvoorbeeld, werden overal ter wereld tentoonstellingen van zijn werk georganiseerd: in Nederland, Zürich, Seoul, San Francisco en New York.

Cole Morgan over zijn werk: “Wie mijn werken wil analyseren maakt, als het goed is, een ontdekkingsreis, waarbij voortdurend de verschillende lagen van de compositie, de kleuren, de teksten, de krassen en lijnen die zowel bedoeld als onbedoeld lijken te zijn aangebracht, moeten worden afgepeld. Het is als het pellen van ui.”

“Tijdens deze visuele reis word je prettig geplaagd, zoals ik het noem, omdat je wel eens tot de ontdekking zou kunnen komen dat je, op zoek naar de diepere bedoelingen achter de verschillende elementen op het schilderij, in een doodlopende straat bent beland. Soms zul je denken dat je de raadsels van de teksten en associaties hebt ontcijferd, maar je kunt ook tot de conclusie komen dat er helemaal niets te ontcijferen is.”

“De vormen en lijnen en kleine, op het oog soms onbelangrijke details lijken misschien per toeval te zijn ontstaan, maar zijn wel degelijk bewust en zo accuraat mogelijk aangebracht. Er bestaat geen toeval in mijn composities. Ik noem het liever gecontroleerde spontaniteit. De processen die ik tijdens het creëren van een werk doormaak, op zoek naar de balans en ten slotte het moment dat ik moet vaststellen dat het doek af is, maken het schilderen voor mij telkens weer tot een verrijkende ervaring”, aldus Cole Morgan.