Jaski Art Gallery

Dawid Planeta
(Krakau, 1990)

Deel deze pagina

Dawid Planeta, geboren en getogen in Polen, werd altijd omringd door kunst – zijn vader is fotograaf en moeder is kunstlerares. Hij studeerde industrieel ontwerp aan de Academie voor Schone Kunsten in Krakau, maar hij voelde zich er nooit echt toe aangetrokken. Wat hem meer interesseerde was kunst en fotografie, maar ook psychologie, mythologie, symboliek en de mysterieuze wereld van het onderbewustzijn.

In zijn werken gebruikt hij digitale technieken om gevoelige, introspectieve werken te maken die vreemd, vertrouwd en verontrustend fascinerend zijn. “Kunst gaat over naar de rand van het bewustzijn gaan”, zegt Planeta, “waar de basislaag van de werkelijkheid vervaagt en je de hele andere wereld eronder kunt zien. Het is een plaats van herinneringen die nog moeten plaatsvinden, waar de toekomst en het verleden één zijn. Mijn kunst is een venster dat je kan helpen je opnieuw te verbinden met diepe delen van je geest, delen die je vaak negeert.”

Zijn meest herkenbare werken komen uit de reeks illustraties, met veel grijstinten, getiteld Mini People – ze verkennen de persoonlijke ervaring van de kunstenaar met depressies en visualiseren de mentale reis door donkere tijden. Planeta legt uit: “Het is een verhaal over een man die in duisternis en chaos afdaalt om de delen van zijn geest onder ogen te zien die hij zo lang verwaarloosd heeft.” Een klein figuur verschijnt in de aangrijpende reeks, die misschien Planeta zelf voorstelt. Hij dwaalt door het met mist gevulde labyrint, moedig in de nabijheid van onheilspellende jungle-dieren met gloeiende ogen die de duisternis verlichten. Ze lijken hem door de diepe jungle te leiden “om zijn innerlijke kracht te vinden, het licht te vinden en ermee terug te komen.”