Jaski Art Gallery

Hugo Claus
(Brugge, 1929 - Antwerpen, 2008)

Deel deze pagina
Hugo Claus

Hugo Claus was een waar multi-talent. Hij maakte gedichten, schreef romans, filmscenario’s en theaterstukken en tekende en schilderde. En dat alles op een uitzonderlijk hoog niveau. Zijn productie was enorm. Claus staat te boek als een van de grootste Nederlandstalige auteurs uit de geschiedenis. Zijn naam werd vaak in verband gebracht met de Nobelprijs voor literatuur.

Op 5 april 1929 zag HugoClaus het levenslicht in Brugge. Zijn vader Joseph Claus was drukker. Anderhalf jaar oud werd Hugo ondergebracht in een pensionaat, waarna hij tot 1940 kostscholen bezocht. Daarna kon hij thuis niet meer wennen. Reeds op zijn zeventiende vertrok Claus naar Frankrijk.

In 1947, achttien jaar oud, publiceerde hij zijn eerste gedichten. In 1950 schreef hij zijn eerste roman ‘De metsiers’, een boek dat veel kritiek uit conservatieve katholieke kringen ontving. Hij was ook betrokken bij CoBrA, waarvan hij in 1950 lid werd. Uit die periode dateren enkele expressionisitische gouaches. Claus nam deel aan enkele kleine CoBrA-tentoonstellingen.

Het aandeel van Hugo Claus in de beweging was niet groot en naar eigen zeggen gebaseerd op de vriendschappen die hij met diverse leden onderhield, wat bijvoorbeeld blijkt uit het feit dat Pierre Alechinsky in 1949 zijn boek ‘Zonder vorm van proces’ illustreerde. Bovendien bracht Asger Jorn een wandschildering aan in zijn huis in Gent en assisteerde Christian Dotremont hem bij het maken van veel peinture-mots.

Als beeldend kunstenaar exposeerde Hugo Claus in tal van landen. Zijn werk, vaak licht spottend van aard, is alom zeer geliefd. In 1988 publiceerde hij de roman ‘Een zachte vernieling’, waarin hij met ironie terugblikt op het begin van de jaren vijftig en de CoBrA-tijd.

Geplaagd door de ziekte van Alzheimer, overleed Hugo Claus in 2008 in Antwerpen.