Jaski Art Gallery

Jan Cremer
(Enschede, 1940)

Deel deze pagina
Jan Cremer

Jan Cremer werd aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog geboren: op 20 april 1940 in Enschede. Zijn vader, Jan Cremer sr., beoefende talloze beroepen en was ook schrijver van reisjournaals, fotograaf enjournalist. Van hem erfde Jan Cremer de drang tot schrijven.

Na de moeilijke oorlogsjaren in Enschede kwam Jan Cremer onder rijksvoogdij te staan. Op veertienjarige leeftijd ging hij de fabriek in. Een veelzijdige jeugd volgde. Na talloze rondzwervingen kwam hij in het najaar van 1958 in Parijs terecht. Tussen de bedrijven doorstudeerde hij enkele maanden aan de kunstacademies in Arnhem en Den Haag, waar hij, net als later in Parijs, lessen in vrije schilderkunstvolgde en zich nader specialiseerde in grafische technieken.

Reeds op jonge leeftijd was Jan Cremer een origineel en bezeten kunstenaar, die er alles voor over had om te kunnen werken. Bij zijn eerste eenmanstentoonstelling in galerie De Posthoorn in Den Haag in 1958, spraken de critici – nauwelijks bekomen van de rellen rondom CoBrA – van een ‘woest beest’. Een jaar later exposeerde hij in het Haags Gemeentemuseum. In 1960 volgde het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Drie jaar verbleef hij vervolgens op Ibiza, verbonden aan de ‘Grupo Ibiza’. Intussen werkte Cremer aan zijn eerste boek ‘Ik Jan Cremer’, dat in 1964 in Nederland verscheen, een ware cultuuromslag veroorzaakte en sindsdien in miljoenenoplage in vele talen werd gepubliceerd. Ook volgden er meer dan honderd tentoonstellingen van zijn beeldende kunst in binnen- en buitenlandse musea en galeries.

Met de eerste opbrengsten van zijn boek vertrok Cremer eind 1964 uit Nederland. Hij nam zijn intrek in het Newyorkse Chelsea Hotel, een kunstenaarshotel waar hij zich weer aan het schilderen zette. Hij liet de abstracte stijl van de ‘peinture barbarisme’ vallen voor doeken van tulpenvelden en andere aspecten van het Hollandse landschap.

Vele jaren van reizen, schilderen en schrijven volgden, terwijl hij ook in gerenommeerde bladen reisreportages bleef publiceren. Tot de dag van vandaag weet Jan Cremer zijn werk te combineren met zijn zwerflust.