Jaski Art Gallery

Kees van Bohemen
(Den Haag, 1928 - 1985)

Deel deze pagina
Kees van Bohemen

De Nederlandse kunstschilder Kees van Bohemen (1928-1985) wordt beschouwd als een van de meest complete Nederlandse schilders van de twintigste eeuw. Zijn faam strekt zich tot ver buiten onze landsgrenzen uit.

Kees van Bohemen werd in 1928 geboren in Den Haag. Na zijn studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten ontving hij op 24-jarige leeftijd een beurs om negen maanden in Parijs te studeren. De jonge kunstschilder bleef vijf jaar in Parijs, waar hij contacten onderhield met enkele schilders die tot de CoBrA-beweging behoorden.

Aan het einde van de jaren vijftig sloot Van Bohemen, die toen voornamelijk abstract werkte, zich aan bij de kunststroming de Hollandse Informele Groep, waartoe ook Armando, Jan Schoonhoven en Jan Henderikse behoorden. Hoewel hij zich eveneens verwant voelde met de groep ‘Zero’, ging Van Bohemen reeds snel zijn eigen weg. Kleur werd belangrijker. Hij verwierf daarna vooral bekendheid met doeken waarop hij figuratieve en abstracte elementen combineerde.

In het begin van de jaren zestig maakte Van Bohemen een serie vrouwelijke naakten op grote doeken. Na een verblijf in de Verenigde Staten baarde hij opzien met zijn sportschilderijen, waarin boksen, paardenrennen, wielrennen en autoracen belangrijke thema’s vormden. Deze schilderijen hebben vaak eveneens een groot formaat en worden gekenmerkt door een virtuoze verfbehandeling. Een reis door Afrika leverde exotische schilderijen op. Kleur en vorm bleven het belangrijkst. De onderwerpkeuze was van minder belang. “Ik wil niet anekdotisch te werk gaan, geen verhaaltjes vertellen in verf”, zei Van Bohemen eens.

In 1985 overleed Kees van Bohemen op slechts 56-jarige leeftijd in een Haags ziekenhuis. Werken van hem zijn onder andere andere in het bezit van museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam, het Haags Gemeentemuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam. De laatste jaren is er zowel in het binnen- als het buitenland een toenemende belangstelling voor zijn werk.