Jaski Art Gallery

Les Deux Garçons
(Maastricht, 2000)

Deel deze pagina
Les Deux Garçons

Michel Vanderheijden van Tinteren (1965) en Roel Moonen (1966) zijn allebei afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht, plastische vormgeving, waar zij elkaar ontmoetten. Het duo, woonachtig in Landgraaf (L), werkt sinds 2000 samen onder de naam Atelier Les Deux Garçons.

Het werkterrein van Les Deux Garçons is breed. Immer strevend naar perfectie in materiaalkeuze en afwerking, maken zij collages, schilderijen, bronzen beelden, vrij assemblage werken – heel prominent – sculpturen van taxidermi (opgezette dieren). Het zijn absurdistische, soms ook ontroerende sculpturen met materialen die zij bij de preparateur, maar bijvoorbeeld ook op veilingen en bij antiquairs aantreffen. Het theatrale bepaald niet schuwend, presenteren zij hun herten, lammetjes, zwijntjes en andere dieren vaak als Siamese tweelingen of meerlingen en met attributen als speelgoed pistooltjes, bankbiljetten en parfumflesjes, voor hen symbolen van angst, noodlot en vergankelijkheid.

Humor speelt zeker een rol, soms zelfs zwartgallige humor. Toch zet hun werk ook tot nadenken aan. Voor Les Deux Garçons zelf staat het voor de eerder gemaakte keuzes in het leven, die als bagage moeten worden meegetorst en daarbij soms ook een belemmering voor de toekomst vormen. Dat verklaart ook de keuze voor een titel als ‘L’adieu impossible’ (‘Het onmogelijke afscheid’), tevens de naam van hun eerste expositie bij Jaski Gallery in 2008. ‘La Fragilité’, hun tweede show, in 2009, laat dat ook zien, net als ‘L’Éphémère tangible’ (2011), ‘Jeux d’Anges Heureux’ (2013),  ‘La Force dus Destin’ (2013) en ‘Le Moment Gelé’ (2017).

Les Deux Garçons maken naam en faam in binnen- en buitenland. Werken van hen werden tentoongesteld op de beroemde designbeurs ‘Salone del Mobile’ in Milaan, het Haags Gemeente Museum, het Stedelijk Museum Schiedam, het Ludwig Forum Aachen, op de expositie ‘Contour/Continuïteit’ in drie Delftse musea en op de tentoonstelling ‘Bloedmooi’ in het Schielandshuis in Rotterdam, naast namen als Jan Fabre, Jean Paul Gaultier en Maison Givenchy.

Het keramiekmuseum Prinsessenhof in Leeuwarden kocht eveneens werk van Les Deux Garçons aan. Choreografe Nanine Linning liet hen de kostuums en sculpturen ontwerpen voor haar voorstelling ‘Requiem’. Hun werk wordt verzameld door Phillipe Niarchos (de beroemde Niarchos Collections bevat reeds 22 sculpturen van hen). Van december 2012 tot en met mei 2013, vormden zij het middelpunt van een retrospectief in het Stedelijk Museum van Zwolle. Vijf werken van Les Deux Garçons maakten begin 2014 deel uit van de expositie ‘Romantische mode – mr. Darcy meets Eline Vere’ in het Haags Gemeentemuseum. Tijdens Tefaf 2016 kregen zij een overzichtstentoonstelling in het Museum aan het Vrijthof in Maastricht.

Les Deux Garçons stonden in 2017 centraal in een documentaire van AVRO’s Kunstuur. In het museum Beelden aan Zee in Den Haag werd bovendien vanaf 1 december van dat jaar de solotentoonstelling ‘Les Dex Garçons Parcours’ georganiseerd. De expositie ‘Le Moment Gelé’ bij Jaski Gallery was in deze tentoonstelling geïntegreerd.

In Oda Park Venray vond van 7 april tot en met 25 augustus 2019 hun tentoonstelling ‘Le jugement de Darwin’ plaats. Bovendien werd er werk afgestaan voor de tentoonstelling ‘Let’s Dance! Dansmode: van Tutu tot Pattas’ in het Kunstmuseum Den Haag (28/09/2019 – 12/01/2020). Dit museum heeft ook twee werken van Les Deux Garçons in de vaste collectie opgenomen. Na ‘La Revanche’ bij Jaski Gallery volgt in juni 2020 ook nog hun deelname, naast kunstenaars als Jan Fabre en Koen Vanmechelen, aan de eerste Biënnale Roermond, alsmede de publicatie van een nieuw boek over het duo, met een voorwoord van Edwin Becker, hoofd tentoonstelling van het Van Gogh Museum. De kunstenaars vieren dan het twintigjarig jubileum van hun samenwerking.