Jaski Art Gallery
Deel deze pagina
Mark Ryden

Door het mixen van thema’s uit de popcultuur met technieken die doen herinneren aan die van de oude meesters, heeft Mark Ryden een unieke stijl gecreëerd die de traditionele grenzen tussen hoge en lage kunst doet vervagen. Zijn werk trok voor het eerst aandacht in de jaren negentig, toen hij een nieuw soort schilderkunst introduceerde: ‘Pop Surrealisme’, met een hele reeks volgers in zijn kielzog.

Wie duidelijk wenst te maken wat Mark Ryden ons wil vertellen, kan zowel de omschrijving ‘cryptisch’ als de omschrijving ‘schattig’ gebruiken. Hij laveert tussen het nostalgische cliché en het verontrustende archetype. Verleid door zijn oneindig gedetailleerde en zorgvuldig geglazuurde oppervlakken, wordt de toeschouwer geconfronteerd met de samenvoeging van beelden van kinderlijke onschuld en en die van de mysterieuze uithoeken van de ziel. Zijn schilderijen stralen een subtiele ongerustheid uit. Het werk is pijnlijk mooi omdat het onder het oppervlak van culturele kitsch verwijst naar de donkere kanten van de psyche. In de wereld van Ryden gaan cherubijnmeisjes samen met vreemde en mysterieuze figuren. Sierlijke lijsten geven de raadselachtige schilderijen een barokke uitbundigheid.

Mark Ryden ontving in 1987 een BFA van Art Center College of Design in Pasadena. Zijn schilderijen zijn tentoongesteld in musea en galerieën over de hele wereld, waaronder het retrospectieve overzicht ‘Cámara de las maravillas’ in het Centro de Arte Contemporáneo van Málaga, net als daarvoor de eveneens show ‘Wondertoonel’ in het Frye Museum of Art in Seattle en Pasadena Museum of California Art. Ryden kreeg onlangs de opdracht om het set- en kostuumontwerp te ontwerpen voor een nieuwe productie van Whipped Cream, die door het American Ballet Theatre is gemaakt met choreografie van Alexei Ratmansky. Whipped Cream is gebaseerd op Schlagobers, een ballet op muziek van Richard Strauss, dat voor het eerst werd opgevoerd in de Weense Staatsopera in 1924.

Mark Ryden woont en werkt in Portland, Oregon.