Jaski Art Gallery

Rob Scholte
(Amsterdam, 1958)

Deel deze pagina
Rob Scholte

Rob Scholte werd geboren in Amsterdam. Van 1977 tot 1982 studeerde hij aan de Gerrit Rietveld Academie. Daarna maakte hij onder meer deel uit van het kunstenaarscollectief W139, waar hij met Sandra Derks in 1982 debuteerde met het ‘meesterwerk’ Rom 87, een reeks in vrije stijl geschilderde variaties op een boek kinder-kleurplaten.

Deze stijl zou hij vervangen door minutieus geschilderde werken die hij begon te exposeren in 1984 in The Living Room. Werken van Scholte waren in 1987 te zien op de Documenta, en in 1990 mocht hij het Nederlandse paviljoen inrichten van de Biennale in Venetie.

Originaliteit bestaat voor Scholte niet. Reproducties zijn in zijn kunst het belangrijkste, die zorgen ervoor dat het kunstwerk een zo groot mogelijk publiek bereikt – het meest gereproduceerde kunstwerk is daarom ook het belangrijkste, zei hij ooit. Scholte schildert in een precieze, realistische stijl (alsof het al reproducties zijn) bestaande beelden na, uit de media, de reclame, plaatjesboeken.

In 1986 wekte hij opschudding met een nageschilderde ansichtkaart ‘Utopia’ (Museum Boijmans Van Beuningen). Erop gewezen dat dit een citaat uit Manets ‘Olympia’ was, reageerde Scholte met een schilderij waarop het krantenartikel met deze kritiek en afbeelding zou zijn nageschilderd; een letterlijk citaat van een halve krantenpagina. Met ‘How to Star’, een solotentoonstelling in Boijmans Van Beuningen, schilderijen uit 1983-1988, ontving Scholte zowel lof als kritiek.

Rob Scholte haalde ook de opdracht binnen voor een 1200 vierkante meter grote wand- en plafondschildering op het Huis Ten Bosch Resort in Nagasaki, Japan. Scholte werkte jarenlang met een groot aantal assistenten aan de schildering met als titel ‘Apres nous le deluge’, over de voortdurende herhaling van oorlog in de geschiedenis. Ondanks het feit dat Scholte’s leven drastisch veranderde door de veelbesproken aanslag op zijn leven, lukt het hem het werk op tijd af te krijgen. De opening vond plaats op 9 augustus 1995, samenvallend met de 50-jarige herdenking van de atoombom op Nagasaki.

Na een verblijf op Tenerife keerde Rob Scholte terug naar Nederland. Hij woont nu in Den Helder, is opnieuw getrouwd, heeft twee kinderen en is hard aan het werk.