Jaski Art Gallery

Emilio Kruithof
(Monster, 1969)

Deel deze pagina
Emilio Kruithof

In 1995 studeerde Emilio Kruithof af aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint Joost te Breda. Vrijwel direct werd hij uitgenodigd om aan tal van exposities deel te nemen. Emilio’s werk wordt in binnen- en buitenland zeer gewaardeerd. Zelfs in de bekende Amerikaanse soap ‘Gossip Girl’ maakt het onderdeel uit van het decor.

Toen hij achttien jaar was, in 1987, bracht Emilio Kruithof een bezoek aan het Haags Gemeentemuseum, waar in samenwerking met het Los Angeles County Museum of Art de expositie ‘The spiritual in Art – Het mysterie van de abstracten 1890 – 1985’ werd getoond. Deze tentoonstelling overweldigde hem dusdanig, dat hij besloot kunstenaar te worden.

Emilio leerde niet alleen op de academie schilderen, maar ook op een vakschool: “Het ‘ gewone’ schilderen en de chemische processen in het laboratorium. Kleurenleer en esthetica werden op een veel hoger niveau gedoceerd dan op de kunstacademie. Uiteindelijk heb ik daar op materiaaltechnisch gebied veel meer geleerd.”

Jaski Gallery organiseerde reeds verscheidene malen solo-exposities van Kruithofs werk. Zij waren telkens succesvol. Nadat actrice Halina Reijn de Theo d’Or in 2013 had gewonnen, nodigde zij Kruithof uit het aan de prijs verbonden portret van haar te maken dat nu permanent in de Amsterdamse Stadsschouwburg hangt.

Emilio Kruithof zegt dat zijn werk kan worden samengevat als “Depth in Simplicity.”