Jaski Art Gallery

Jill Greenberg
(Montréal, 1967)

Deel deze pagina
Jill Greenberg

De Canadees/Amerikaanse fotografe Jill Greenberg ontwikkelde zich eerst tot een vooraanstaand celebrity-fotograaf. David Bowie, Liza Minelli, Drew Barrymore, Clint Eastwood, Tom Cruise en vele andere Hollywood-sterren verschenen voor haar camera. Haar foto’s werden in gerenommeerde bladen en tijdschriften als Newsweek, Rolling Stone, Time, Harper’s, The New Yorker, Entertainment Weekly en Wired gepubliceerd.

Na de eeuwwisseling sloeg Jill Greenberg een geheel nieuwe richting in. Zo maakte zij de fameuze serie ‘End Times’ van huilende baby’s. Bovendien verwierf zij andermaal grote faam met het fotograferen van een andere soort: apen en mensapen, die vooral bekendheid hadden verworven met hun film- en televisierollen.

Het resultaat werd enthousiast ontvangen, mede doordat Greenberg er met deze ‘vermenselijkte’ portretten in slaagde om de kijker een spiegel voor houden en te laten nadenken over zijn afkomst. Daarna ging zij ook andere dieren vereeuwigen, in het bijzonder de beren die zij fotografeerde voor de serie ‘Ursine’ en de paarden voor de serie ‘Horses’, die binnenkort bij Jaski zal worden getoond.

In Calgary en Vancouver richtte Jill Greenberg outdoor studio’s in, waar zij bijvoorbeeld grizzlies, zwarte beren en een ijsbeer voor haar lens kreeg. Net als eerder bij de celebrities en de apen, lukte het haar op bewonderenswaardige wijze om de verschillende persoonlijkheden, karakters en emoties van de beren vast te leggen. Dat lukte haar tevens bij ‘Horses’.

De foto’s worden afgedrukt op een uitzonderlijk groot formaat, met als gevolg dat de beren en paarden van Jill Greenberg de kijker om diens onverdeelde aandacht vragen. Zij slagen er zelfs in ons subtiel te verleiden, hetgeen mede te danken is aan de digitale bewerking die de kunstenaar altijd tegen het einde van het creatieproces toepast.

Jill Greenberg werd in 1967 in Montreal (Canada) geboren en groeide op in de Amerikaanse stad Detroit. Zij studeerde in New York en woont tegenwoordig in Los Angeles.

Jaski is de vertegenwoordiger van Jill Greenberg voor Europa.