Jaski Art Gallery

Reinhoud
(Geraardsbergen, 1928 - Parijs, 2007)

Deel deze pagina
Reinhoud

De Vlaamse beeldhouwer, tekenaar en graficus Reinhoud zag in 1928 in Geraardsbergen het levenslicht als Reinhoud D’Haese. Als kunstenaar zou hij vanaf 1960 alleen nog zijn voornaam gebruiken.

Aanvankelijk volgde Reinhoud een opleiding als goudsmid. Van 1947 tot 1951 studeerde hij aan de Ecole d’architecture et des arts decoratifs in Brussel. Toen maakte hij ook kennis met Pierre Alechinsky. Nadat hij een bijdrage had geleverd aan de verbouwing van de Ateliers du Marais leerde hij ook de andere CoBrA-leden kennen. Hij maakte er zijn eerste werken in metaal. Vier van die werken waren te zien op de beroemde CoBrA-tentoonstelling van 1951 in Luik.

Pas in 1958, lang na het uiteenvallen van de beweging, kwam Reinhoud enigszins op gang met zijn eigen werk. Daarna vervaardigde hij bijna een halve eeuw in verschillende soorten metaal, maar ook op minieme schaal in brood, een heel volk van humoristische en geheimzinnige fabelwezens, die geheel passen binnen de taal van CoBrA.

Deze vreemde wezens, die soms iets van insecten weg hebben maar soms ook op vogels gelijken, werden vaak in groepen voorgesteld en voerden meestal menselijke activiteiten uit. Reinhoud werkte met koper, lood en tin. Hij overleed in 2007 in Parijs. Zijn broer, de bekende Vlaamse surrealist Roel D’Haese, en zijn zus, Degga D’Haese, zijn eveneens beeldhouwers met een opvallende stijl.